Project

Drop

Een van de belangrijkste aspecten van straatverlichting is de uniformiteit. Uniforme oftewel egale verlichting met weinig contrast wordt binnen de verlichtingsindustrie gezien als veilig. Als je kijkt naar wat verlichting mooi maakt is dat vaak juist het contrast, kijk maar naar Nederlandse meesters als Rembrand en Vermeer of verlichting in theaters. Ons ontwerp kan je omschrijven als "dynamisch contrast", op het moment dat er mensen in de straat zijn is de straatverlichting uniform en fel, op het moment dat de mensen thuis zitten is de straatverlichting gedimd en is er een verhoogd contrast.

Deze contrastwisseling bereiken we met een bewegende kap. Op het moment dat de kap omhoog is, is de bundel breed en de verlichting egaal. Op het moment dat de kap laag is zal er een constrastrijke lichtvlek ontstaan onder de mast. Straatverlichting is oorspronkelijk ontwikkeld als hulpmiddel voor de mens, tegenwoordig is er zoveel verlichting in de openbare ruimte dat mensen het bewustzijn van deze verlichting zijn kwijtgeraakt. Doordat ons ontwerp omhoog gaat voor de individuele gebruiker hopen we mensen bewust te maken dat de verlichting specifiek voor hun brandt.Share

We hebben Share ontwikkeld als service om de straatverlichting en huizen in de straat te voorzien van duurzame en ‘transparante’ energie. Wij geloven dat samenwerking en het delen van kennis en middelen steeds belangrijker gaat worden in de toekomst, we kiezen voor een lokale aanpak van een globaal probleem. Als straat start je een ESCo, een energie service bedrijf dat investeert in gratis zonnepanelen met een “groene” lening van de regering. Een extern installatie bedrijf draagt zorg voor de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen.

Deelnemers krijgen duurzame en transparante energie tegen een lagere prijs van 18 cent zonder zorgen over onderhoud of huisverkoop. Na 20 jaar wordt de deelnemer eigenaar van de zonnepanelen op zijn eigen dak.

We hebben het model ontwikkeld in samenwerking met professors van universiteiten en experts uit het bedrijfsleven. Alle experts hebben bevestigd dat dit model nu al mogelijk is, wij denken dat het een goede eerste stap is naar een duurzame, lokale en transparante toekomst.